14/03/23

Tarkista, jäisikö sinulle enemmän käteen kiky-maksujen siirrosta vai veronkevennyksistä

Kaikki on kallistunut, ruoka, sähkö ja liikkuminen. Mitä on tehtävä, jotta työntekijöille jäisi enemmän rahaa käteen? Vaihtoehtoja on kaksi: siirretään kiky-maksut eli 2,05 prosenttiyksikköä työn sivukuluja takaisin työnantajan maksettavaksi tai alennetaan veroja. Kumpi on parempi tapa? Laske itse!

Vuoden 2016 kilpailukykysopimuksella pidennettiin työaikaa puoli tuntia viikossa ilman palkkaa, sovittiin palkkojen jäädyttämisestä, leikattiin julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja ja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi yhteensä 2,05 prosenttiyksikköä työnantajille kuuluneita palkan sivukuluja.

Useimmat heikennykset olivat määräaikaisia tai ammattiliitot ovat vuosien kuluessa onnistuneet neuvottelemaan ne pois. Palkan sivukulujen eli niin sanottujen kiky-maksujen siirto jäi kuitenkin voimaan ja koskettaa yhä kaikkia työssäkäyviä Suomessa.

SAK, monet ammattiliitot ja osa puolueista (SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset) ovat valmiit siirtämään kiky-maksut takaisin työnantajien maksettaviksi. Kokoomuksen ratkaisu sen sijaan on jopa miljardin euron suuruinen tuloverojen alennus.

Yhteiskunnan kannalta parempi ratkaisu olisi kiky-maksujen siirto, joka ei vähennä valtion rahoja. Tuloverojen alentaminen miljardilla eurolla tarkoittaisi leikkauksia palveluista (esimerkiksi koulut, sairaalat, tiet ja kirjastot).

Kumpi sitten on sinun kannaltasi parempi vaihtoehto: kiky-maksujen siirto vai veronkevennys? Teimme kiky- ja verolaskurin, jolla voit verrata kiky-maksujen palauttamisen ja tuloverojen alennuksen vaikutusta käteesi jäävään palkkaan.

Tuloverojen alennus vai kiky-maksujen siirto takaisin työnantajille?

Laske kummankin vaikutus palkkatuloihisi antamalla kuukausipalkkasi bruttona (ennen veroja)

Laskuri tarjoaa suuntaa antavan arvion kiky-maksujen palauttamisen ja tuloveronalennusten vaikutuksista keskimääräisen palkkatyötä tekevän suomalaiset tuloihin. Esimerkiksi pääomatulojen, eläketulojen tai erilaisten verovähennysten tarkasteluun laskuria ei ole suunniteltu.

Kiky-maksujen siirron verovaikutukset voidaan laskea melko tarkasti, mutta veronkevennysten vaikutukset riippuvat niiden toteuttamistavoista. Laskurissa veronkevennykset on otettu huomioon kiinteänä nettoveroprosentin alentamisena, joka on kaikilla tulotasoilla sama.