10/02/23

Mistä Vaalistaja puhuu?

Etkö ole varma, mitä se kestävyysvajeen kurominen umpeen oikeasti tarkoittaa? Onko se viittaus eduskuntavaaliehdokkaan tavoitteeseen saada viilattua vielä pari minuuttia seuraavan maratonin ajasta?

Vai onko se jotain, mikä vaikuttaa sinun elämääsi seuraavan neljän vuoden aikana?

Vaalistaja rientää nyt avuksesi! Tarjoamme sinulle eväät, mitä mutustellessa on helpompi nähdä, mitä aikeita piilee poliittisen jargonin takana. Taustoitamme vaalikeskustelussa olevia aiheita ja avaamme sinulle, miten eri puolueiden tavoitteet vaikuttaisivat työntekijän elämään. Keskitymme myös siihen, mitä ei sanottu ääneen.

Nostamme aina vaaleihin asti jokaisella viikolla esiin jonkun työtekijän arkeen vaikuttavan teeman. Jos aihe ei ole tuttu, lue maanantaina julkaistavat artikkeli, missä kerromme sinulle taustat. Keskiviikkona pengomme läpi puolueiden näkemyksiä asiaan ja kerromme, mitä ne kansankielellä tarkoittavat. Perjantaina saat täyden paketin, joka auttaa sinua näkemään jargonin taakse. Siinä meitä auttaa Eeva Vekin ja Johannes Mollbergin tähdittämä Vaalistusvideo. Saat koonnin kaikesta perjantaisi suoraan sähköpostiisi tilaamalla Vaalistajan viikkokatsauksen.

Eduskuntavaalit pidetään 2.4.2023. Kansanedustajia valitaan 200, hakijoita on moninkertaisesti. Tässä rytäkässä yksi ehdokas lupaa ostovoiman parannusta, toinen velatonta Suomea. Kolmannesta ei ole ihan varma, koska hän alkoi puhua maahanmuutosta. Kertoiko ehdokas sinulle, miten hänen vaalilapauksensa näkyy sinun omassa lompakossasi ja perheesi arjessa.

Siksi näistä on syytä puhua:

  • Onko palkalla tultava toimeen?
  • Mikä on kiky ja paljonko se vie palkastasi?
  • Onko työttömyysturvan leikkaus oikokaista täystyöllisyyteen?
  • Onko työmarkkinarikollisuudelle oikeasti tehtävissä jotain ja mitä?
  • Voiko poliitikko tehdä jotain sinun työelämäsi parantamiseen?
  • Miten edellisillä hallituksilla meni työntekijän näkökulmasta?
  • Kenen tehtävä on huolehtia kuivat vaipat lapsille ja vanhuksille?
  • Vain annettu ääni ratkaisee – ja miksi näin.

Osallistu kampanjaan

Ja koska lupasimme purkaa jargonin, sitä me myös teemme. Voit lähettää meille kuvan tai tekstin, joka vaatii purkamista. Purkamisen lisäksi meillä on namisunnuntai, jolloin palkitsemme vinkkaajia ja myös erityisen sujuvasanaisia ehdokkaita.

Lue ohjeet täältä

Vaalistaja on SAK:n ja sen jäsenliittojen äänestysaktivointikampanja. Sen tavoitteena on antaa eväitä äänestyspäätöksen tekemiseen. Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on 2.4.2023. Voit äänestää myös ennakkoon 22.–28.3.2023.

Seuraa tätä sivustoa ja @vaalistaja-somekanavia, jotta mikään oleellinen ei mene sinulta ohi.