Rösta

Det är inte svårt att rösta, men det finns några saker som det är värt att tänka på för att du ska kunna njuta av effekterna av ditt röstningsbeslut under de kommande fyra åren. Vaalistaja avslöjar hur du gör för att få största möjliga glädje av din röst.
    

   Ta en omväg när du bestämmer vem du ska rösta på

Rusa inte i väg för att titta på kandidaternas foton, för det kan leda in dig på fel spår. Det kan kännas lockande att rösta på en kandidat med en tilltalande bild, men kom ihåg att vi inte ska dela ut stilpoäng utan välja vem som får makten i vårt land. Ta dig tid och fundera på vilka frågor och värderingar som är viktiga för dig i din livssituation.

   Fundera på vem du vill att ska gynnas av din röst

Då kör vi igång. Ta först reda på vilket parti som driver frågor som är viktiga för dig och delar dina värderingar. Det finländska valsystemet är utformat så, att även om du röstar på en kandidat, så går din röst också till partiets gemensamma pott. Vare sig du vill det eller inte kommer din röst att gynna de kandidater som får flest röster inom partiet.

   Du kan inte rösta på Sanna Marin i Helsingfors

När du har valt parti eller partier är det dags för nästa steg. Du kan rösta bara på de kandidater som ställer upp i din egen valkrets. Om du inte är säker på vilken som är din valkrets kan du ta reda på det med hjälp av sökmotorn nedan (på finska). Skriv in postnumret till din hemort i fältet och klicka på Hae.

Tiedätkö mikä on vaalipiirisi?

Kirjoita asuinpaikkasi postinumero

    Nu tar vi det till den personliga nivån

Nu är det dags att gallra bland kandidaterna. Det finns många bra kandidater, så fundera på vilka frågor och värderingar som är viktigast för dig och jämför hur kandidaterna förhåller sig till de här frågorna. Om du vill hitta en kandidat som står på arbetstagarnas sida ska du kolla i FFC:s riksdagsvalsgalleri. Också på partiernas webbsidor kan du lätt hitta kandidaterna i din valkrets.

Här ser du hur många riksdagsledamöter som sammanlagt kommer att väljas från din valkrets:

En lista över valkretsar i Finland och antalet riksdagsledamöter som ska väljas från dem.

 

   Lita inte på ditt sifferminne!

Kandidatnumren lottas på nytt vid varje val, så rösta inte på samma nummer som senast. Många diskuterar sitt röstningsbeslut tillsammans med sina vänner – men kom ihåg att beslutet alltid är personligt. Du bestämmer själv vem du röstar på och du avgör också själv om du vill tala om det för någon annan.

   På förhand kan du rösta var som helst, på valdagen endast i din egen vallokal

Under förhandsröstningen den 22–28 mars kan du rösta var som helst i Finland. När du har ett identitetsbevis med dig kan du traska in på vilket förhandsröstningsställe som helst för att ge din röst (här hittar du en förteckning över förhandsröstningsställena i de olika kommunerna).

Om du röstar först på valdagen, söndagen den 2 april, ska du ta med dig ditt identitetsbevis och gå till den vallokal som finns angiven i det brev (”Meddelande om rösträtt”) som du har fått per post eller elektroniskt. Vallokalerna är öppna klockan 9–20 på valdagen.

Finska medborgare som bor utomlands kan rösta den 22–25 mars vid angivna förhandsröstningsställen, till exempel finska beskickningar.

   Kom ihåg att ta med dig ditt identitetsbevis

Innan du beger dig i väg för att rösta ska du komma ihåg att du behöver visa upp ett identitetsbevis i vallokalen– ta alltså med dig identitetskort, pass, körkort eller annat motsvarande dokument! Men om du glömmer vilket nummer din kandidat har så är det ingen fara: i röstningsbåset finns listor över de olika partiernas kandidater, där du kan kolla upp numret.

   Tre steg

När du kommer till vallokalen kontrolleras först ditt identitetsbevis. Vid större röstningsområden finns det separata servicediskar där du ska välja rätt kö enligt den första bokstaven i ditt efternamn (om du till exempel heter Maria Johansson ska du ställa dig i kön ”A-K”).

Valfunktionären ger dig en röstsedel som du ska ta med dig när du går till ett röstningsbås. I röstningsbåset skriver du tydligt din kandidats nummer på röstsedeln.

Vik ihop röstsedeln och gå ut ur röstningsbåset. Visa den hopvikta röstsedeln för valfunktionären (så att funktionären inte kan se vem du röstar på). Funktionären stämplar röstsedeln och därefter kan du släppa ner din stämplade röstsedel i urnan (en stor trälåda med ett hål i).

   Vad sägs om att avsluta med en kopp kaffe?

Många brukar gå och dricka en kopp valkaffe efter att de har röstat – och det är ingen dålig idé alls. Det finns rentav de som går och tar sig en öl.

   Tack så mycket!

Tack för att du har röstat med eftertanke. Föreställ dig en stor varm kram från Vaalistaja-teamet: Du har just påverkat vår gemensamma framtid 🥰❤️💪